Waarom ventileren in huis?

Onze woningen worden alsmaar beter geïsoleerd. Dat betekent ook dat we alsmaar luchtdichter bouwen. Dit verhindert de natuurlijke aan- en afvoer van verse lucht in je woning. Door ventilatie zorg je voor een continue aanvoer van verse lucht en afvoer van vocht.

Dagelijkse activiteiten zoals koken, schoonmaken, douchen, was drogen en bezoek ontvangen zorgen voor luchtvervuiling en het ontstaan van vochtige lucht. Vocht is een belangrijke bron van verontreiniging en kan leiden tot schimmels en gezondheidsproblemen.

De geuren in huis die ontstaan door bvb te koken zijn ook een vorm van verontreiniging. Gassen die vrijkomen door het gebruik van schoonmaakmiddelen, roken of ademhalen stapelen zich op in de binnenlucht. Ventileren is dus zeker geen overbodige luxe!

Vraag een offerte voor uw ventilatie

Waarom moet ik een ventilatiesysteem voorzien?

In de wetgeving van de overheid worden er EPB eisen gesteld. Ventilatie maakt een belangrijk deel uit van deze EPB. Of je nu bouwt of verbouwt, als algemene regel geldt dat voor alle gebouwen in Vlaanderen een bepaalde energieprestatienorm geldt. Voor een nieuwbouw of een ingrijpende energetische renovatie zijn er altijd ventilatie-eisen op de volledige woning.

Waarom is verluchten niet voldoende?

Verluchten doe je door ramen of deuren tijdelijk open te zetten. Dit is een aanvulling op ventileren. Verluchten is geen gecontroleerde ventilatie. Je weet hiermee niet hoeveel m³ verse lucht er in je woning vervangen is door verse buitenlucht. Een ander minpunt is dat het niet energievriendelijk is in de winter. Waarom zou je dan veel geld uitgeven om je woning te isoleren en luchtdicht te maken als je in de winter je ramen openzet om te ventileren?

 

Met een ventilatiesysteem ben je gerust dat je voldoende aanvoer hebt van verse lucht en dat het vocht wordt afgevoerd. Je kan in de zomer gerust ook nog een raam openzetten als je dat fijn vindt of om te genieten van je terras.

Vraag een offerte voor uw ventilatie