Zelf een ventilatiesysteem plaatsen

Voor al wie overweegt om zelf een ventilatiesysteem in huis te installeren, hebben wij goed nieuws. Het is perfect doenbaar voor een handige harry, en zelfs indien je dat niet bent, lukt het wel met onze hulp. Bovendien biedt dit je een uitgelezen kans om aanzienlijk te besparen op je renovatie of bouwkosten.

In het begin denk je misschien dat dit je petje te boven gaat. Er komt heel wat techniek en precisie kijken bij een installatie van een ventilatiesysteem. Echter zijn wij er van overtuigd dat je met onze begeleiding, je slaagkans maximaal benut.

Installeer je een ventilatiesysteem in je eigen woning dan krijg je direct veel voldoening, naast financiële voordelen heb je bovendien ook nog het voordeel dat je alles weet over je installatie. Zo kan je ook in een latere fase op deze kennis beroep doen als je onderhoud of kleine herstellingen wilt uitvoeren.

Om jou maximaal te helpen, delen wij graag onze expertise, specifiek om jou te ondersteunen bij elke stap van het proces. Wij helpen je een keuze maken in het systeem, de werkwijze en de installatie. Wij bieden praktische tips en begeleiding die jou succes garanderen.

Bij het aanpakken van een nieuw bouw- of renovatieproject is de keuze van het juiste ventilatiesysteem een cruciale eerste stap. Er zijn verschillende typen systemen beschikbaar, elk met hun eigen specifieke werking en voordelen. In de hedendaagse bouwprojecten wordt vaak gekozen voor ventilatiesystemen van type C, C+, D, of D+. De keuze hangt af van de gewenste balans tussen natuurlijke en mechanische luchttoevoer en -afvoer.

Systemen van type C en C+ vertrouwen op natuurlijke luchttoevoer met mechanische luchtafvoer. Bij een systeem van type C vindt de luchtverversing continu plaats, terwijl bij een C+ systeem dit vraaggestuurd gebeurt. Dit betekent dat de luchtkwaliteit constant gemonitord wordt en de ventilatie zich hieraan aanpast. Wij bieden dit echter niet aan.

Voor diegenen die een volledig mechanisch systeem wensen, bieden de D en D+ opties zowel mechanische luchttoevoer als -afvoer. Een standaard D systeem werkt continu, terwijl een D+ systeem vraaggestuurd ventileert. Bij Dierickx Ventilatie bieden we een breed scala aan D en D+ ventilatiesystemen.

Wil je meer details over het ventilatiesysteem dat bij jou past en de bijhorende installatie, neem dan snel contact op via de contactpagina.

Zodra je een besluit hebt genomen over het type systeem, is het belangrijk om een legplan op maat van jouw woning te laten opstellen. Dit plan is essentieel voor een snelle en efficiënte installatie. Het legplan geeft precies aan waar de buizen gelegd moeten worden, waar de ventilatie-unit komt te hangen, welke debieten noodzakelijk zijn, en waar gaten geboord moeten worden voor de ventilatiekanalen. Daarnaast ontvang je een gedetailleerde lijst van alle benodigde materialen en hun prijzen. Wij staan klaar om deze ventilatiestudie persoonlijk met jou door te nemen, zodat je met vertrouwen aan de slag kunt gaan.

Het zelf plaatsen van een ventilatiesysteem D vereist nauwkeurige voorbereiding en uitvoering volgens het legplan. Mocht je tijdens de installatie tegen problemen aanlopen, dan staan we altijd klaar om je te ondersteunen.

Voor de installatie van een ventilatiesysteem D begin je met het boren van de nodige doorvoeren en het plaatsen van de ventilatiebuizen vóór de afwerking van je woning.

Nadat alle gaten geboord zijn, kun je de ventilatie-unit installeren. Het legplan wijst de precieze locatie aan. Vervolgens plaats je de ventilatiekanalen, beginnend met de buitenleidingen voor luchtafvoer en -aanvoer, en werk je toe naar de ventilatie-unit. De keuze van de ventilatiekanalen hangt af van de beschikbare ruimte voor installatie, waarbij je kunt kiezen tussen dikkere of dunnere instortkanalen.

Tot slot, wanneer de woning af is, monteer je de ventielen of ventilatieroosters en werk je de dak- of muurdoorvoer naar buiten af met een geschikt rooster, waarmee de installatie van je ventilatiesysteem compleet is.